Vlijmscherp

GLOBAL MESSEN SINDS 1985

Global messen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken in zowel de professionele als de hobbykeuken. Met recht heeft het Japanse mes zijn plaats verworven tussen de gevestigde Europese messen. Global messen hebben specifieke eigenschappen die het merk onderscheiden van anderen.

Het oorspronkelijke ontwerp van Global messen van ontwerper Komin Yamada werd in 1985 geregistreerd door Yoshikin. Het revolutionaire ontwerp van de handgreep maakte al snel furore. Diverse keuringsdiensten vonden het belangrijk voor de hygiëne om een mes uit (ogenschijnlijk) één stuk staal op te nemen in de horeca.

Het mes wordt gesmeed en is vervaardigd uit het gepatenteerde “CROMOVA” staal. Deze staalsoort met een hardheid van 56 – 58 Rockwell garandeert weinig breuk en is zo goed als roestvrij. De handgreep is door zijn kuiltjesprofiel antislip. De messen zijn geslepen onder een hoek van 15 - 17° waardoor een langere scherpte dan een traditioneel Europees mes is gewaarborgd.

De huidige serie Global messen en aanverwante artikelen is zeer groot. Naast de messen zijn er ook wetstenen, aanzetstalen(keramisch en diamant), spatels, schepwerk blokken en foedralen verkrijgbaar. Het assortiment is vanaf 1985 uitgebreid van 16 naar meer dan 100 messen!

De vijf prijzen die Global in de wacht sleepte zijn eveneens ongekend:
- 1990 Japanse ontwerpprijs MITI
- 1991 een prijs voor het internationale ontwerp jaarboek
- 1992 beste koksmes kookgilde Benelux
- 1995 beste mes WHICH tijdschrift Engeland
- 1996 uitgeroepen tot scherpste “Cheffs” mes A La Carte, Duitsland

Geen wonder dus dat zowel amateur- als professionele kok nog steeds enthousiast zijn over dit product! 

Global messen acties

 

GEBRUIKSAANWIJZING VOOR HET SLIJPEN VAN UW MESSEN MET EEN "MINOSHARP" KERAMISCHE WATERSLIJPER

Giet water in het compartiment van de slijper en houd het daar gedurende het slijp proces. Het water in het slijpwiel compartiment dient altijd de draaiende keramische slijpstenen te spoelen en het oververhitten van het mesblad te voorkomen.

Om de slijper stabiel te houden, grijpt u het handvat stevig vast met één hand.

Houd het mes vast met uw wijsvinger op de rug van het mesblad, en plaats het mesblad vertikaal in groef nr.1, COARSE (grof) met het blauwe slijpwiel. Beweeg het mesblad onder lichte druk, 15 tot 20 keer heen en weer of vaker indien nodig. HARDE DRUK IS NIET VEREIST.

Plaats vervolgens het mesblad in groef nr. 2, MEDIUM met het bruine slijpwiel en beweeg het mesblad onder lichte druk, 15 tot 20 keer heen en weer of vaker indien nodig.

Nr.3, FINE (fijne) groef met het Gele slijpwiel

Nr.2, MEDIUM groef met het Bruine slijpwiel

Nr.1, COARSE (grof) groef met het Blauwe slijpwiel

Plaats vervolgens het mesblad in groef nr. 3, FINE (fijn) met het gele slijpwiel, en beweeg het mesblad onder LICHTE DRUK, 15 tot 20 keer heen en weer. Het is heel belangrijk dat u niet te veel druk uitoefent wanneer u het mes door de slijper haalt, want dit zou de slijpwielen kunnen beschadigen.

Wanneer het slijpen is voltooid, het mes in heet water spoelen en afdrogen voor gebruik. De slijper bestaat uit drie keramische slijpwielen: nr. 1, de blauwe keramische slijpsteen is COARSE (grof), nr. 2, de bruine keramische slijpsteen is MEDIUM, en nr. 3, de gele keramische slijpsteen is FINE (fijn) en voltooid het slijpproces. Door de stand van de slijpwieltjes staat het mes automatisch in de juiste slijphoek.

MinoSharp PLUS 3 slijpers zijn getest en goedgekeurd door CATRA, de belangrijkste autoriteit op het gebied van messlijptechniek, gevestigd in Sheffield, Engeland. Het aantal vereiste bewegingen hangt af van het type en de conditie van uw mes, maar wij bevelen het volgende aan:

voor GLOBAL messen, 15 tot 20 bewegingen op elk slijpwiel.

 

Voor andere merken probeer eerst 20 bewegingen op elk slijpwiel. Indien het nog niet scherp genoeg is, dan herhalen met nog eens 20 bewegingen op elk slijpwiel.